STAR WARS the Old Republic Gyakran Ismételt Kérdések

(By Gudott, Sg fórum)

GYIK(FAQ)       Hasznos linkek        Szótár, Rövidítések

Hiperlinkek

F2P, Pref, Sub. Mik ezek? 4

Előfizetni hogyan lehet? 4

Vannak-e kiegészítők a játékhoz? 4

Milyen nyelven érhető el a játék és milyen serverek vannak? 5

Servertípusok 5

Mik a korlátozások? 6

És hogyan tudom feloldani/kikerülni ezeket a korlátozásokat? 7

Akkor mégis mik azok, amiket ki lehet unlock-olni? 7

Unlock-ok 7

Heti passok: 8

Escrow-k: 8

Milyen karaktereket indíthatok? 9

A kezdőosztályok: 10

Hogyan tudom az elköltött skill pontokat másik skill fára tenni? 12

Jedi/Sith vagyok, mikor kapom meg a fénykardomat? 12

Mikor kapom meg a hajómat? 12

Van-e valamilyen piac/aukciós hóz a játékban? 12

Miből érdemes pénzt csinálni? 12

Crew skill? Az mi? 13

Crew skill leírás: 13

Milyen crew skill-t érdemes használni? 15

Szóval vannak társak. Kik ők és mire jók? 16

Companion típusok: 16

2 univerzális Companion 17

Legacy? 17

Datacron? 18

Augmentek? 19

Vannak-e mountok vagy egyéb utazáskönnyítő dolgok? 19

Vannak eventek a játékban? 20

Napi reset: 20

Voss: 21

Black Hole: 21

Ilum: 21

Section X 21

CZ-kutatóállomás 21

Comm-ok? 21

Repu vagy Reputation 22

 

F2P, Pref, Sub. Mik ezek?

F2P. Free-to-Play: Ebben az esetben nem fizettél a játékért semmilyen formában.

Pref: Prefered player: Ha már elköltöttél 5 dollárnak megfelelő összeget (akár Cartel Coin vásárlással, akár előfizetéssel) és nem vagy aktív előfizetője a játéknak ebbe a kategóriába tartozol

Sub. Subscriber, aktív előfizetéssel rendelkező játékos.

Előfizetni hogyan lehet?

Bankkártyával havi szinten vonják le a díjat (de van lehetőség 3,6 és 12 hónap befizetésére egyszerre pár %-nyi kedvezménnyel) vagy vehetsz 60 napos játékidőt garantáló un gamecard-ot. Néha van lehetőség olcsón (kb. 5 Euró 1600-1800ft) beszerezni egy kezdő 30napos előfizetést az ismertebb online játékos boltokon, de ezt elvileg csak egyszer lehet beaktiválni.

Lehet még Cartel Coin-okat is venni, amiket a Cartel marketben tudunk elkölteni.

Fizikai Gamecard és Cartel Coin pack egy ideje már nem kapható (esetleg egy két helyen elvétve) így internetről lehet beszerezni.

Vannak-e kiegészítők a játékhoz?

Igen egyrészt folyamatosan érkeznek kisebb nagyobb kiegészítések a játékhoz. Újabb Flashpoint-okat, event-eket, operation-öket, stb. adva a játékhoz.

Tavaly érkezett meg a Rise of the Hutt Cartell (RotHC) ami egy új bolygót (Makeb) ahhoz tartozó sztori szálat/napi területet adott a játékhoz és +5 szintet adott. F2p játékosoknak nem elérhető a kiegészítő, ők maradnak 50-es szinten. Régebben külön meg kellett venni, de egy ideje az előfizetőknek (kb. tavaly ősz óta) jár, nem kell külön megvenni és ha prefered státuszú leszel, akkor is megmarad a kiegészítő. Az azóta megjelent tartalmi bővítések eléréséhez kell a Hutt kiegészítő (pl. legújabban a Forged Alliance-hoz)

A játékban van, 1 un digitális kiegészítő, ami már mindenkinek jár (f2p/pref/sub) ez a Galactic Starfighter benne a PvP űrharccal és a Kuat drive nevű Flashpoint-tal. És hamarosan érkezik a Galactic Stronghold nevű kiegészítő benne a Housing-gal és Guild Hajókkal, szóval, akinek van affinitása ezekhez, elszöszölhet. Fontos hogy többlépcsős aktiválás van, vagyis először az előfizetők kapják meg, majd a Prefered játékosok majd a F2P-k.

Milyen nyelven érhető el a játék és milyen serverek vannak?

Angol, német és francia nyelven/szinkronnal érhető el a játék (magyarítás nincs és nem is lesz) Ezek maguk a kliens szoftverek nyelve, ettől még mehetsz pl. angol nyelvű klienssel német serverre.

Európában angol, német és francia serverek vannak a német és francia kimondottan az adott nyelvet beszélők számára. Szóval, ha pl. jobbam megy a német és a Jedi Ritter elnevezés szimpatikusabb, akkor nyugodtan mehetsz német serverre.

Amerika szerverek Keleti és Nyugati parti idő szerint vannak megkülönböztetve.

Servertípusok

PvE vagyis Player versus Enviroment. Itt nem kell félned attól, hogy más játékosok galádul, legyilkolnának, amikor nem szeretnéd. Warzone itt is van, illetve akadnak PvP terültek is ahol un PvP flag-get kapsz, és szabad préda lehetsz, de így már támadhatod is az ellenséges játékosokat (pl. Outlaw’s Den) Fontos, ha az ellenfél bázisához mész, 10 másodperc után PvP flag-gelve leszel! (de erre a képernyőn megjelenő piros üzenet is figyelmeztet, így ha eltévedtél inkább fordulj vissza). Ha elég bátornak érzed magad bármikor be flag-gelheted magad PvP-re és mehet, az adok-kapok. A flag semleges vagy saját bázison pár perc után elmúlik.

PvP vagy Player versus Player. Adja magát, olyan minta mindig flag-ged lenne PvP-re de ez azzal is járhat, hogy „ganking” áldozata lehetsz (magas szintű karakter kicsikre vadászik, valaki szerint ez is a játék része PvP szerveren, én inkább nem minősíteném) Ha így jártál akkor vagy hívsz magas szintű Guild társakat, aki jól helyben hagyják az illetőt vagy kikerülöd.

Rp: Roleplaying vagyis szerepjátékos server. Itt bizonyos szabályokat be kell tartanod karakter névadásánál és vannak ilyen-olyan Rp események is

Ezek kombinálhatok is, vagyis lehetnek PvE, PvP Rp-Pve és Rp-PvP serverek is.

Mik a korlátozások?

A játékot minden további nélkül végig tudod játszani minden class-al, de vannak bizonyos korlátozások

F2P:

Max 200e credit lehet nálad, a többi az escrow-ba megy. Serverenként 2 karaktered lehet alapból. Kevesebb GTN, és inventory slot-od, crew skill slot-od és quickbar-od lehet. Nem használhatsz artifice (lila) item-eket és nem férsz hozzá a section x-hez. Nem férsz hozzá a /who listához és a General chatet is korlátozottan használhatod. A skill-ek tanulása és az item-ek moddolása is valamivel többe kerül. Nem küldhetsz levelet és nem használhatod a secure trade opciót. Nem indíthatsz tetszőleges fajú karaktert. Hetente korlátozott számú Warzone, operation, sima és PVP űrharc áll rendelkezésedre és a flashpointok-ból is csak kevesebb jutalom érhető el. A quest reward-ok közül sem kaphatsz meg mindent

 

Prefered

Max 350e credit lehet nálad, serverenként 6 karaktered lehet. Több slot-od lehet mindenből, mint a f2p játékosoknak, de kevesebb, mint az előfizetőknek. Nem használhatsz artifice (lila) item-eket és nem férsz hozzá a section x-hez. Levelet tudsz küldeni, de Max 1 item-et levelenként, de pénzt nem tudsz így küldeni. Hetente korlátozott számú Warzone, operation-t sima és PVP űrharc áll rendelkezésedre és a flashpoint-okból is csak kevesebb jutalom érhető el. A quest reward-ok közül sem kaphatsz meg mindent

És hogyan tudom feloldani/kikerülni ezeket a korlátozásokat?

A legtöbb kikerülhető, vagyis megvehető hozzá az unlock vagy a GTN-ből creditért vagy Cartel marketből Cartel Coin-ért. De vannak bizonyos korlátok, amik nem kerülhetők ki. F2P-ként nem tudsz levelet küldeni és secure trade-t használni semmiképpen, és a 200e credit limit megmarad. (Bár a trade korlátozás a GTN ügyes alkalmazásával kikerülhető, körülményes, és a GTN-n eladott holmik után kapott creditet is 30 napig tudod „pihentetni”, és akkor kivenni, amikor kell. Pl. eladtál 10 item-et darabonként 20000 creditért, de már így is van 200e credited, de nincs semmi gond. Azok a creditek 30 napig lehívhatók a sikeres tranzakció után, és így tudsz tervezni) Pref játékosoknál a 350e limit és a korlátozott levélküldés szintén nem feloldható.

Akkor mégis mik azok, amiket ki lehet unlock-olni?

A fentieken kívül minden.

2 féle unlock létezik

A - sima, ami csak az adott karakternél fog működni

B - ami az összes serveren lévő összes (vagyis már meglévő és jövőbeni) karakterre megadja az adott unlock-ot.

Van még egy harmadik fajta unlock, ezek a Legacy unlock-ok. Ezek nagy része játékon belül unlock-olható különböző dolgok teljesítésével vagy játékbeli creditért vagy GTN-ből is, de ez csak az adott Legacy-ban (=serveren) lévő karaktereknél lesz meg

Unlock-ok

A teljesség igénye nélkül:

Artifact equipment unlock (ezzel tudsz Artifact (lila) minőségű item-eket használni

Section X unlock. Hozzáférést enged Section x –hez

GTN bővítő: +10 item-et helyezhetsz el vele a GTN-n (Max 50)

Crew skill unlock: a társak által tanulható/használható „szakmák” mennyiségét növeli (Max 3-ra)

Inventory bővítő: +1 sort unlock-olhatsz az inventory-dban így később telik be

Cargo bay: A hajód lévő tárolót unlock-olhatod (ebből Max 5 lehet) de ehhez nem csak a hajon férhetsz hozzá, szinte minden saját bázison van hozzáférési pont.

Guild bank unlock: ezzel használhatod a guild-ed bankját (ha van olyan)

Van még különbőz kinézetet befolyásoló extrák pl.:

Hide head slot ezzel pl. sisakot tudod eltűntetni, hogy csak a karaktered arcát, lásd (a Jedi /Sith köpönyegek csuklyái ezzel nem tűnnek el! ) Dye-ok (festékek) használata is unlock-olható ha nagyon szeretnénk csinosítani karakterünket)

Különböző fajokat is unlock-olhatunk, pl. így akár kezdhetünk tisztavérű Sith Jedi-t is, ha kedvünk tartja. A human fajt érdemes amúgy is unlock-olni, mivel +100 presence-t ad a legacy-nkban lévő karaktereknek, ami kezdésnél hasznos lehet. Egyes fajokhoz vehetünk extra cicomákat is pl. bőr/szem/hajszín hajstílus extra tetoválások, stb.)

Heti passok:

Ezekkel tudjuk feloldani a warzone-ok (csoportos PvP arénák/küldetések), flashpoint-ok (Max 4 emberes, elég hossz és nehéz küldetések nagy jutalmakkal) Operation-ok (8/16 fős többféle nehézségű küldetések, más játékokban Raid néven is ismert, nagyon komoly jutalmakkal) Space mission-ok (arcade PvE jellegű űrhajós móka, jó kikapcsolódás lehet) és PvP űrharcok korlátozását. Ezekből alapesetben f2p és Pref játékosoknak heti 5 engedélyezet (flashpoint-ból csinálhatsz többet is, de 5 után nem kapsz jutalmat a teljesítésért) Előfizetők heti passok nélkül, korlátlan mennyiségben csinálhatják ezeket!

Escrow-k:

Ha elértük a credit limitet (F2p: 200e, Pref 350e) akkor a továbbiakban megszerzett credit egy külön számlára megy (nevezzük, ezt elmondjuk trezornak), itt akár milliós tétel is felhalmozódhat és un credit escrow-kal tudunk hozzájuk férni. 3 féle van belőlük 50e, 150e és 600e., vagyis ennyi creditet tudunk a trezorból áthozni magunknak, hogy elköltsük.

Ezeket GTN-ből vehetünk creditért vagy Cartel marketből Cartel coin-ért

Vegyünk egy példát. Venni szeretnénk valamit, ami 400e creditbe kerül. F2p vagyunk, megvan a 200e credit limit, de van a trezorban 700. és van egy 50e és egy 150e escrow-nk. Ezeket felhasználjuk így 200e+50e+150e, vagyis összesen 400e creditet költhetünk el és megvehetjük a hőn áhított item-et. Készpénzállományunk 0 lesz, de a trezorban a 700e-ből az 50e és 150e transzfer után még marad 500e credit. Ha tovább akarunk vásárolni drágább item-eket nincs más dolgunk, mint crediteket és plusz escrow-kat szerezni, ezzel nagyjából, igaz kissé trükkösen ki tudjuk, kerüli a credit limit-et.

Milyen karaktereket indíthatok?

Alapesetben oldalanként 4 kezdőosztály van, majd a kezdőbolygó után tudsz tovább specializálódni advanced class-á (AC). Minden egyes AC 3 skill fája van ( 1 osztott és 2egyedi) amire tudsz pontokat pakolni 10 szinttől.

A DPS/Tank/Healer hármas ezen játékban is megvan vagyis

DPS vagy DD: fő feladata, minél több sebzést bevinni (esetleg harc előtt használni a hosszú idejű bénításokat) és megszakítani (interrupt) az ellenfél veszélyes támadásait

Tank: Ők azok, akik nem csak adják, hanem állják is az ütéseket. Sokkal több sebzést képesek elviselni és shield generátoruknak és skill-jeiknek köszönhetően sokkal tovább maradnak életben, mint DPS vagy Healer társaik. Fő feladatuk, hogy az ellenfeleket magukon tartsák, míg a többiek elintézik őket és különböző skill-jeik segítségével csökkentsék a társakat ért káros hatásokat (guard, taunt, interrupt-ok, rövid idejű bénítások megfelelő időpontokban, stb.)

Healer: nevéből adódóan gyógyítani tudja a társait, esetleg egyéb védelmi skill-eket használni (pl. pajzsot tenni társakra)

A kezdőosztályok:

Jedi Knight/ Sith Warrior

 Alapesetben medium armor-t használ és vibro vagy fénykardot

Specializációk

Jedi Guardian /Sith Juggernauth: már képesek Heavy armor-t használni, a fénykard mellé focus-t vagy shield generatort használnak, így nem nehéz kitalálni, hogy DPS mellet ők Tankok is lehetnek

Jedi Sentinel / Sith Marauder: Maradnak a medium armor-nál de ők 2 fénykardot (vagy vibro kardot) képesek használni, egy feladatuk van, hogy minél hamarabb minél picibb darabokra szaggassák az ellent vagyis DPS-ek

Jedi Consular/ Sith Inkvizítor

 Light armor-ral kezdenek és ez nem is fog változni, alapesetben fény vagy vibro kardot és focus-t használnak.

Specializációk

Jedi Sage/ Sith Sorcerer marad a felszerelésük vagyis Light armor kard és Focus. Igen potens erőhasználók lesznek ezzel a specializációval: Skill-jeik távolsága megnő, egész jó dps-re képesek és ők már képesek gyógyítani is társaikat.

Jedi Shadow/Sith Assassin. A Light armor marad, de ők már duplapengés fénykardot (alá Darth Maul a SW1-ben) használnak a Focus mellé használhatnak shield generátort is, vagyis a Light armor ellenére a DPS szerep mellett akár lehetnek tankok is. És a meglepetés: Képesek álcázni magukat (stealth) ha ügyesek elkerülhetik az egyszerűbb ellenfeleket és a fő célpontokra összpontosíthatnak vagy hirtelen előbújva káoszt okozhatnak az ellenfél soraiban, akár gépi akár emberi ellenfelekkel szemben.

A következő két class már nem 100% tükör a két oldalt, de az eltérés csak a fegyverek mibenlétében rejlik (pl. a végeredmény szempontjából ebben a játékban mindegy hogy két pisztollyal vagy 1 nagy ágyúval + generátorral sorozzuk, az ellen a végeredményt nem befolyásolja)

Smuggler/Agent:

 Medium armor-os, fedezékkeresős karakterek, ha tetszik a stílus elég szórakoztató velük játszani.

Specializációk:

Scoundler/Operative: Medium armor és fedezékkeresés marad, de bejön a Stealth képesség, sőt egy bizonyos szinten már játékostársaikat is képesek álcázni egy rövid ideig. DPS mellett healer-ek is lehetnek.

Gunslinger/Sniper: Medium armor marad, de már képesek saját maguknak letenni egyfajta fedezéket így nem kell ide-oda ugrálniuk. Csak DPS-ek lehetnek, de annak hatékonyak.

Trooper/Bounty Hunter:

 Alapból Heavy armor-ral kezdenek, így eléggé ütésállók

Specializációk:

Vanguard/Powertech: DPS szerep mellett Tankok is lehetnek. Inkább közelharcban fél távolsági szerepben jeleskednek

Commando/Merc DPS mellett Healer-ek lehetnek még. Klasszikus lövegtorony karakterek.

Eddig okés, de ha ép például a knight-tal akarok tank-olni akkor mit, kell tennem?

Ha tank-olni szeretnél, akkor az AC választásnál Guardian-t kell választanod.

Tank szerephez shield generátor kell és nem Focus. Valamint a Tank skill fán kell pontokat elosztani és tank „módban” kell lenned.

És ha meggondolom magam, mit tehetek?

Ad Advanced Class választás végeleges is visszavonhatatlan, de erre figyelmeztet is játék.

Szóval Guardian-ból nem tudsz Sentinel-re váltani és Vica-versa, de a skill pontokat újra tudod osztani.

Hogyan tudom az elköltött skill pontokat másik skill fára tenni?

Vannak olyan helyek a flottán és a fővárosban ahol tudod reset-elni a skill pontjaidat és újra oszthatod őket, illetve van egy field respec nevű tulajdonság amit legacy-n belül szerezhetsz 200e creditért (vagyis F2P is megszerezheti mindenféle ügyeskedés nélkül) Az első reset ingyenes majd egyre többe kerül, de hetente a számláló nullázódik.

Jedi/Sith vagyok, mikor kapom meg a fénykardomat?

A kezdőbolygó (Jedi: Thytoon /Sith: Korriban) végén kb. 8-13-es szinten.

Mikor kapom meg a hajómat?

Miután végeztél a fővárosban lévő küldetésekkel (Köztársaság: Coruscant. Birodalom Dromund Kaas) kb. 14-18-as szinten.

Van-e valamilyen piac/aukciós hóz a játékban?

Igen itt ezt Galactic Trade Network-nak hívják és GTN-ként vagy GTN Terminal/kiosk-ként szoktak rá hivatkozni

Fleet-en 2 helye van egy külön GTN negyed és a Cartel Bazaar-ban is van egy terminál.

A Fővárosokban (Coruscant, Dromund Kaas), Nar Shadda-n Tatooine-on is van az OutLaw’s Den-nél (de ez PVP zóna, szóval fokozott óvatosság ajánlott) illetve a Czerka Corp. Kutató állomásán is van. Ezen kívül van egy Legacy unlock, amivel a Hajódra is szerezhetsz GTN terminál. Potom 5 millió credit (illetve CC-ből is vehető) nagyon soknak hangzik (az is) de ez akár már egy kis karakternek is nagy könnyebbség)

Miből érdemes pénzt csinálni?

Amiből nincs sok és/vagy drágán lehet eladni.

Én általában a társaknak szánt ajándékokat (Companion gift) és Relic-eket szoktam feltenni. Ezek Treasure hunting crew skill-ekből jönnek és kis karakterrel is lehet csinálni.

Crew skill? Az mi?

Ezek olyan skill-ek, amiket a társaink tudnak használni és fejleszteni (illetve ha gyűjtögető skill-ről van szó, akkor akár mi is) F2P 1 skill-t használhat, Pref 2: Előfizető 3 (ez a maximum)

F2P és Pref ki lock-olhatja Max 3–ig a crew skill-ek számát.

Crew skill leírás:

Gyűjtögető skill-ek: Ezen skill-ek használatával a terepen elszórt dolgokból is tudsz hasznos dolgokat kinyerni, nem csak un. crew skill mission-okkal

 

Archaeology: Kristály formációkat és régészeti leleteket tanulmányoz. Ezekből szerezhetünk kristály darabokat és un- Artifact. fragment-eket. Ezek szolgálnak alapanyagul fénykardok modok és erő érzékeny kasztok ruháinak elkészítéséhez.

Bioanalysis Leölt értékesebb élőlényekből, növényekből, stb. tudsz alapanyagot kinyerni, amikből Stimpack-ot/adrenalint/medpack-ot és implant-okat tudsz készteni.

Scavenging: Elpusztított droid-okból, járművekből, stb. tudsz értékes alapanyagokat (fémek, flux és compound) nyerni amiket armortech, armstech és cybertech skill-ek által gyártható item-ekhez szükséges

Slicing a pályán fellehető széfek/számítógépek stb. feltörésével credithez juthatunk vele illetve augment-ek gyártásához szükséges dolgokat szerezhetünk vele.

 

Mission skill-ek:

Ezekkel „csak” a társunk tud élni

Diplomacy: Ez egy érdekes skill, mivel Companion gift-eket és orvosi alapanyagokat szerezhetünk vele, de adott küldetéstől függően Light vagy Dark Side pontokat is kapunk mellé (szóval ideális Light 5 és Dark 5 ki maxolására is)

Investigation: Researched compound nevű crafting alapanyagot szerezhetünk vele valamint Companion gift-eket (van valamennyi esély tervrajzok találására is)

Underworld Trading: Luxury Cloth, Underworld Metal –t szerezhetünk vele, ami főleg fejlettebb item-ek legyártásához kell + természetesen Companion gift-eket.

Treasure hunting: személyes kedvencem. Különböző lockbox-okat tudunk vele szerezni, amikből értékes dolgokat relic-ek/ruhák/fegyverek/stb. szerezhetünk, amit vagy tudunk használni vagy eladjuk/elajándékozzuk őket. Lehet még gemstone-okat is szerezni vele, ami különböző fénykard modok hoz, kell.  + természetesen Companion gift-eket, de itt már kaphatunk gift fragment-eket, amikből tetszőleges Companion gift-et tudunk szerezni a fleet-en található Curator-nál

Gyártó Skill-ek:

Armortech: Medium és Heavy armor-okat tud gyártani nem erő érzékeny karaktereknek (Smuggler, Agent, Trooper, Bounty Hunter) illetve a következő augment-eket: Aim, Cunning, Shield, Absorb

Armtech: fegyvereket tud készíteni nem erőérzékeny kasztoknak:

Assault Cannon, Blaster pistol, blaster rifle, sniper rifle, techblade, electrostaff, vibroblade, techstaff és aim ill. cunning-os barell-eket

Augment-ek: Endurance, Surge, Critical, Accuracy, Power

Artifice: ezeket tudja készíteni:

 Color Crystals, Enhancements, Lightsaber Hilts

Sima és duplapengéjű fénykardok

Focus, Generátorok és pajzsgenerátorok

Relic-ek

Biochem: Health pack-okat Adrenalokat, stimulánsokat és implant-okat tud készíteni.

Cybertech: füleseket, gránátokat, droid felszereléseket, hajó alkatrészeket, különböző modokat

Synthweaving: erő érzékenyek számára képes armor-okat készíteni

augment-ek: Strength, willpower, defense, alacrity, presence

EGY KIS VIZÁLIS SEGÍTSÉG, HOGY HOGYAN ÉRDEMES KOMBINÁLNI A SKILLEKET (DE NEM KÖTELEZŐ)

http://www.technomicon.com/TechnomiconImages/GameTechImages/GT-8-5-12Images/swtor-crew-skills-chart.jpg

Milyen crew skill-t érdemes használni?

Ha F2P vagy és csak 1 slot-od van, akkor Slicing: ezzel a terepen fellelhető széfeket/terminálokat hack-elheted meg és pénzhez, ill. egyéb dolgokhoz juthatsz.

De akár próbálkozhatsz más gyűjtögető skill-el is, hogy esetleg a kapott dolgokat (alapanyag, gift, stb.) eladod később a GTN-n. 2 vagy 3 slot-tal már több lehetőség van.

Szóval vannak társak. Kik ők és mire jók?

Igen, ebben a játékban a társ (Companion) fontos szerepet tölt be. Egyszerre csak 1 aktív Companion lehet velünk, aki segítségünkre lehet. Vannak DPS, Healer és tank típusú companion-ok akik így kiegészíthetik a mi „gyengeségünket” egyes társaknak többféle módban is aktívak lehetnek, de egyszerre csak 1 módban. Így lehetünk ma tankok és Healer társat választva nagyon „üzembiztosan” haladhatunk, vagy akár lehetünk dps-ként DPS társsal és az ellenfelek szabályszerűen elolvadnak, de ilyenkor észnél kell lenni, mert egy-egy elnyújt összecsapás során, vagy ha sok ellent vonzunk, magunkhoz könnyen elhalálozhatunk. a Variációk száma elég sok, akinek van, kedve kísérletezhet bátran.

Companion típusok:

Alapból 5 féle van

Healer adja magát, ő gyógytani tud, általában Scoundler típusú (Cunning+medium armor) van 1 illetve +1 kivétel (másodlagos módban dps-ek némi heal képesség így is marad, de lassabban és kevesebbet gyógyítanak így)

2 féle DPS Ranged (távolsági) és melee (közelharci) bár egyesek single és multi target alapján szokták megkülönbözteti, őket Elég változatos karakterek lehetnek Shadow/Assassin hasonmások, Commando imitátorok, Juggernauth és Sentinel tanoncok, Gunslinger-ek, stb.

2 féle DPS módjuk van ez vagy egy kapcsoló a single és multi target képességek között vagy +armor piercing és + sebzés között vált

2féle tank Ranged (távolsági) és melee (közelharci) bár egyesek single és multi target alapján szokták megkülönbözteti őket Healer és DPS karaktereknek ajánlott, de akár tankok is kipróbálhatják milyen az, amikor lassú víz, partot mos. Másodlagos módjuk DPS

Hajó droid: Igen őt is meg kell említenünk, neki általában a crew mission-ok jutnak (lehet hozzá hatékonyság növelő modult venni), de szegény ember Healer is lehet, ha az ember pl. Gunslinger akkor a Healer companion-ra Hoth-ig kell várni, ami nem igazán fair pl. a Bounty Hunterhez képest, aki már a kezdő bolygón megkapja a maga gyógyító társát. Szóval elvileg el lehet vele lenni, de én nem próbáltam, csak, mint lehetőséget meg kell említeni

2 univerzális Companion van

HK-51:

Igen a KOTOR első és második részében megszeretett, fanyar humorú, legendás bérgyilkos droid késői reinkarnációt köszönthetjük eme gépcsodákban. Belsavis Section X nevű részlegén kapjuk meg a kezdő küldetés, ami egy küldetés lánc része. Fontos hogy jelenleg minimum prefered-nek kell lenni a megszerzéséhez és kell az ellenoldalon is egy kis szintű karakter, hogy alkatrészt tudjunk küldeni vele (ha bejön a Legacy bank, amivel az azonos legacy-n belüli karakterek között tudunk könnyen tárgyakat cserélni, ez változhat, de nem biztos) Minő meglepő módon DPS lehet, így szabadjára gyilkolhatja a meatbag-eket,

Treek

A kis szőrgombóc egy igen fura szerzet, mivel Heavy armor-os Healer (eddig csak Elera Dorn volt ilyen) és Tank egyben (nyilván nem egyszerre, de tank módban is tud egy picit gyógyítani). Alapesetben 40-es Legacy szint kell hozzá és a Cartel Bazaar-ban tudjuk „megvenni” 1 millió creditért (ha nincs ekkor Legacy szintűnk, akkor Cartel marketből vagy GTN-ből kell megvenni a szerződést hozzá) Ha egyszer megvettük 1 karakterrel és megvan a 40-es Legacy, a többi karakterünknek az adott Legacy-ban elég 300e kredit hozzá

Legacy?

Miután első karakterünkkel az adott szerveren elértük a 10-es szintet és befejeztük a kezdő bolygót, elkezdhetjük építgetni a Legacy-nkat. ehhez meg kell adni egy Legacy nevet, amit kvázi utónévként is használhatunk. Normál XP mellett ezután már kapunk Legacy XP-t is és ugyanúgy tudunk szinteket lépni is. (A Max szint jelenleg 50) Ha elértünk bizonyos szintet, itt is tudunk képességeket ki lock-olni, illetve bizonyos feltételek teljesítése mellett kaphatunk plusz képességeket. (pl. ha teljesítjük a Jedi Knight vagy a Sith Warrior chapter 2-t, akkor a class buff-ot ezen túl minden Legacy-ban lévő karakter megkapja (redundáns módón, szóval csak az adott oldali megfelelőjét) vagy Light vagy Dark ki maxolásával megkapjuk az unity, sacrefice képességet, stb. stb.)

Matrix shard, Matrix cube, Relic. Ezek micsodák?

Van két slot a karakterednek, amikbe un Relic-eket tehetsz. Ezek azok a kis kocka, háromszög, stb. alakú kis item-ek amik passzív bonusz mellett, aktiválható képességgel is rendelkeznek (pl. +adnak valamely tulajdonságodhoz x ideig) vagy bizonyos tevékenységhez kötötten adnak Bonus (pl. x eséllyel adnak a támadás mellé Bonus sebzést, vagy gyógyítás mellé + heal-t, stb.)

Matrix shard-ok: ezek a kis színes kis shard-okat egyes datacron-ok adják, 4 féle létezik belőlük (kék, piros, sárga, zöld) darabonként 3, vagyis összesen 12 darab. Ezekből tudsz összekombinálni, un. Matrix Cube-okat, amik karakterosztály specifikus relic-ek a kasztnak megfelelő main stat-tal endurance-cel és egy másodlagos stat-tal. Egyszerre csak 1 ilyen lehet nálunk. Coruscant-on a Jedi templomban, Dromund Kaas-on pedig a Dark Temple-ben van, egy speciális kis szoba ahol ezeket össze tudod állítani. Szétszedéshez kell egy item, amit Tatooine-on egy Jawa kereskedőtől kell megvenned.

Kiemelném még a T.H.O.R.N.E. relic-eket amikhez megfelelő reputation esetén Nar Shadd-an juthatunk hozzá, kiváló szintezéshez, nem igényel Light sem Dark BEÁLLÍTÓDOTT SÁGOT

Datacron?

Speciális kis kocka alakú információ tárolására alkalmas eszközök. A Rakata Infinte Empire „ajándékai”/mementói az utókornak, a Jedi/Sith Holocron-ok elődei. Ezek megtalálásukkor kis Bonust adhatnak a főbb stat-oknak (Endurance/presence/Strength/will Power/aim/Cunning) vagy Matrix shard-ot adhatnak. Van, amibe könnyen belebotolhatunk, de van, amiért keményen meg kell, szenvedi és erősen Mario/Tomb Raider stílusú ugrabugrával érhető el. Van, amihez két ember kell. A fleet Datacron, ami minden stat-unkhoz +10-et ad min 6-8 embert igényel.

Augmentek?

Minden egyes általad és a társad által használt item-be lehet egy augment slot-ot rakni amibe augment-et tehetsz. Augment-en mindenféle tulajdonság lehet, de csak egy Másodlagosan vagy +Power vagy +Endurance lehet rajta. Augment-tel akkor érdemes foglalkozni, mikor elérted az aktuális Max szintedet (ez 50 vagy 55) mert egy augment slot-hoz kell egy augment kit, amit a fleet-en kemény creditekért tesznek csak bele az item-be és kell maga az augment is.

Vannak-e mountok vagy egyéb utazáskönnyítő dolgok?

Igen vannak mountok. Járművek és élőlények is.

3 féle sebesség bonuszt adnak 90/100/110% és megfelelő skill kell hozzájuk.

Legacy unlock-kal már 10-es szinten elérhető a vezetéshez szükséges skill. Mountok vannak kereskedőknél, de a GTN-n is érdemes szétnézni.

Van, un. rocket boost, ami +110% sebességet ad kis ideig, olyan helyen is használható ahol Mount nem (Legacy szinten szerezhető be, +2 CD csökkentő unlock hozzá)

Quicktravel: gyors utazás korábban már meglátogatott és beaktivált Quicktravel pontokhoz. Ezek általában saját bázisok és /vagy cantin-ák. F2p és Prefered-ként 45 percenként előfizetőként 25 percenként használhatjuk, de lehetőség van Legacy unlock-kal mindenkinek 5-10-15 perccel csökkenteni ezt az értéket. Szóval F2P/Pref 30 perc előfizetők: 10 perc

Fleet pass: ezzel a saját flottánkhoz juthatunk el szinte bárhonnan. F2p és pref 12 óránként előfizetők 9 óránként használhatják, Legacy unlock-okkal 3-6-9 órát tudunk ezekből faragni.

Ship Quick travel. Ezzel a hajónkhoz juthatunk mindenkinek 24 órás a limit, viszont Legacy unlock-kal ez lemehet 1 órára, de igen magas a Legacy szint követelmény mind a képességhez mind az időt csökkentő perk-ekhez (az utolsó Max Legacy szintet kíván /50/)

Vannak egy gyorsított utazási lehetőségek pl. adott frakció fővárosába, Tatoine outlaw’s den-jéhez egyes napi területekhez (Black Hole, Czerka lab, stb.) de ezeket naponta ált 1x használhatjuk,

Miután elértük az 50-es szintet használhatjuk, az un, elsőbbségi terminálokat ezekkel gyorsan tudunk közlekedni hajónk és különböző napi küldetések területei között (Ilum, Black Hole, Section X, Makeb, Orickon, Czerka Lab) ilyen terminálok a flottán a hajónk hangára előtt van, ill. az említett területeken + Corellia és Belsavis.

Vannak eventek a játékban?

Igen, vannak heti és ritkán napi eventek.

Havonta egy hétig van, un. Bounty contract week, ez idő alatt kisebb nagyobb kaliberű rosszfickókra vadászhatsz

Ennél rendszertelenebb alkalmakkal van Gree és Rakghoul eventek. Amikor a gree-knek kell segítenünk Ilum-on. A Rakghoul event-nél a Rakghoul fertőzést kell megállítanunk (legutóbb Alderaan-on) Ezek az eventek ismétlődhetnek, de ritkák. Más eventek nagy valószínűséggel csak egyszeriek voltak.

Van, még az un dupla xp-s hétvége, amikor dupla mennyiségű xp-t kapsz, ideális gyors fejlődésre.

Napi/heti küldetések. Napi (Daily) területek:

Vannak ismételhető küldetések a játékban Naponta végezhetőek az un. heroic küldetések illetve a napi (Daily) zónák küldetései vagy éppen a Bounty contract week henchman küldijei Heti küldetések ezek ált a napi küldetésekhez kapcsolódnak, (csinál meg az adott zóna összes küldetését) teljesítésükkel nagyobb jutalmat kapunk. Flashpoint-okat akár egymás után is megcsinálhatjuk nincs mennyiségi korlát (ha nem vagy előfizető nem veheted ki a jutalmat a teljesítésért, de ez más kérdés, fejlődni. LS/DS social pontot növelni így is lehet)

Napi reset: adott serveren éjfélkor nullázódik a limit, a napi küldetésekhez, illetve kedden éjfélkor (pontosabban hétfőről keddre hogy egyértelműbb legyen)

Pár napi zóna:

Voss: ez igazán csak repu növeléséhez kell 1 heti küldetés, ami 4 heroic missió teljesítését jelenti Voss cantin-ában vehető fel a heti

Belsavis: a Bonus series keretében érhető el először, nincs heti csak napi normál illetve heroic 2+/4 küldetések (Classic comm /kredit és xp szerezhető szép mennyiségben)

Black Hole: Corellia egyik negyede. Van egy heti küldetés, ami a zóna kipucolását jelenti. ! Normál küldetés egy area küldetés és egy Heroic küldetés (napikért Classic comm kredit és xp jár, a hetinél még ehhez jön pár Basic comm is)

Ilum: Napi küldetések (sima és heroic) illetve itt található még 2 flashpoint is

Section X: Unlock szükséges, Belsavis legbiztonságosabb börtönrészlege volt. a Dread Masterek életét keseríttetjük meg. Normál, Area és 1 heroic küldetés (illetve ezek teljesítéséért heti Bonus) Classic és Basic comm a jutalom + kredit/xp)

CZ-kutatóállomás: Ez elvileg elérhető sima 50-es karaktereknek, de 55 küldetések találhatóak itt (esetleg az az 50es healer-ek találhatnak csapatot, akikkel megcsinálhatják a zónát, vagy ha valaki megszán farmolás közben és átvezet iss. Basic comm+ kredit/xp a jutalom)

Makeb és Orickon: 55-ös napi zónák

Comm-ok?

commendation-ok: egyfajta item-ekre beváltható „valuta” a játékban

Kiemelném, az un planetary comm-okat, amiket leölt ellenfelekből vagy válaszható quest jutalomból szerezhetsz. Max 100 darab lehet egyszerre nálad. Beváltani az adott bolygó lévő kereskedőnél vagy a fleet-en lehet (ott mindegyik megtalálható) fontos hogy item-et csak a szintednek megfelelőt vehetsz, de modokat akár 50-est is vehetsz 20-as szintűként (és akár elcserélheted, eladhatod őket)

Classic: comm. ezekkel lvl 50-es item-eket, tervrajzokat, stb. vehetsz

Basic, Ultimate, stb. lvl 55-ös item-eket lehet szerezni a segítségükkel.

Repu vagy Reputation

Lehet hírnévnek fordítani nyugodtan, ez azt mutatja, hogy adott mini frakció tagok mennyire kedvelnek. Több szinten van lehetőség fejlődni ebben is. Egyes szintek elérésével lehetőségük nyílik az adott mini frakció felszereléseit használni/megvenni. Fontos hogy birodalom és köztársaság repuja az adott mini frakciónál (vagy annak adott tükörképénél) egybe számítódik, így nem kell pl. Voss-t kétszer ki maxolni. és az áll az összes frakcióra.

Szótár, Rövidítések

(e rövidítések egy részét az swtor.hu fórumairól gyűjtöttem ki, egy részét az SG.hu SWToR-os fórumáról, kis része pedig saját szerzemény)

Aggro: Tanknak fontos „mértékegység”, támadáskor/gyógyításkor generálódik és ennek alapján választ a gépi ellenfél célpontot. Tanknak vannak Aggro növelő tulajdonságai és un „taunt” egy ellenfélre és terültre ható Skill-jeik amivel magára vonhatja az ellen figyelmét x ideig. Tankok tudnak guard-olni egy játékost amivel PvE alatt csökken az adott játékos által generált Aggro (threat) DPS és Healer játékosoknak van Aggro csökkentő skill-jük, amit érdemes aktívan használni, mert kellemetlen, ha az ellen a tank helyet a gyengébb gyógyítót kezdi el csépelni

AoE - Area of Effect - Területre ható sebzés/gyógyítás/lassítás/Aggro generálás/taunt/bénítás

Achievement: Eredmény Megöltél adott bolygón x fajtájú ellent y alkalommal, megtaláltad az össze Lore objektumot, datacron-t. Megcsináltad adott karakterrel az ACT 1/2/3-at stb. Némely acc Bonus-t is ad teljesítéskor vagy utána tartósan.

AFK - Away From Keyboard - Nem vagyok a gépnél.

AH: Auction House itt GTN vagy Galactic Trade Network, Aukciós ház ahol a többi játékossal lehet kereskedni, eladni/venni item-eket

Alt: kis/mellékkarakter, kissé degradáló itt a fogalom, sokan szívesen szinteznek több karaktert is, mivel ezt élvezik illetve 8 egyedi class story van

Buff: olyan képesség ami x ideig nővel bizonyos tulajdonságot, legegyszerűbb példái az un class buff-ok (pl. csempész/ügynők +5% crit esélyt ad, Trooper/fejvadász +5% endurance-t (HP) ad, stb.)

BRB - Be Right Back - Rögtön jövök

Casual - hétköznapi játékosok, akiknek nincs a játékra annyi idejük

Cooldown/cd - Egy bizonyos képesség újra használatához szükséges várakozási idő. (Global CD, két képesség aktiválás között idő, lehetséges az alacrity-vel csökkenteni)

CC: Crowd Control, Olyan képesség, amellyel egy vagy több ellenfelet (mob, player) lehet egyszerre mozgásképtelenné vagy harcképtelenné tenni. (bár itt általában a hosszú 1 percig tartó képességekre pl. Slicing droid/force lift, stb. értik, a rövidebbekre pl. force stasis/hilt strike/dirty kick, stb. ritkán használják)

class – karakterosztály pl. Jedi Knight (advanced class: alosztály Jedi Sentinel vagy Jedi Guardian)

Crafting: Olyan általános képesség, amely lehetővé teszi nyersanyagokból különféle tárgyak (fegyver, páncél, potion.stb.) gyártását

creep – szörny/gépi ellenfél (vagy elterjedt még a mob kifejezés is)

Crit - Critical - kritikus találati esély (nagyobb sebzést/gyógyítást okoz, alapesetben +50%-kal nagyobbat a normálhoz képest, de Surge stat-tal akár 70-75%-ra is felmehet ez az érték)

DD - Damage Dealer - sebzés bevitelére specializálódott karakter. (használják még rá a DPS kifejezést is)
Debuff –a Debuff ront bizonyos képességeket /stat-okat gyengít (pl. lassít x ideig, kevesebb sebzést/heal-t tudunk kiosztani.
DoT - Damage over Time - Olyan sebzés, ami "X" idő alatt minden "Y"-odik másodpercben, csökken az armor-unk, stb.) "Z"üt, sebez.
DPS - Damage Per Second - 1 másodperc alatt bevitt sebzés mennyiségének átlaga.

drop - a játékban megölt ellenfelektől szerzett tárgyak (ruha, fegyver, stb.) vagy pénz

duel - párbaj két játékos között

Def - Deffense - védelem, védelmet növelő stat

emote - érzelmeket kifejező animált mozdulatok

exploit - a játék adottságait vagy hiányosságait kihasználni, nem éppen tisztességes módszer

Epic = lila,(itt artefact) epikus fegyver, item vagy a “nagyon király” szinonimájaként is szokták használni

FP-Flashpoint 4 játékosra tervezett ált hosszú 1-2,5 órás nehéz küldetés, nagy jutalmakkal (más játékokban dungeon néven is ismert)

Gank: PVP serveren/zónán nagyobb szintű játékos zargatja a kicsiket, nem túl etikus magatartás más játékát elrontani

Heroic (H2+ v. H4) Nehéz 2-4 játékos számára tervezett küldetések, rövidebb, mint egy flashpoint

HoT - Heal on Time - Olyan heal, ami "X" idő alatt minden "Y"-odik másodpercben "Z"-t heal-el rajtad.

Hit - Hit - találati esély, x %-os találati esély

HP - Health Point – életerő

Ignore - tiltás.

knock down: Általában közelharci képesség (ázsiai mmo-ban gyakori), 1-2 másodpercre leüti az ellent, aki képtelen képességeket használni/ mozogni, amíg fel nem kel.

kite: amikor egy mob-ot futtatsz, általában távolsági fegyverrel rendelkező kasztok dolga, csapattól elhúzni es folyamatosan aggro-ban tartani egy mob-ot míg a csapat többi része elintézi másikat / Távolsági harcmodor, amikor egy közelharcos célpontot azonos távolságon tartva csalogatsz magad után, úgy, hogy te kívül vagy az ő hatótávján, de te folyamatosan sebzed és lassítod.

Lag: ha leterhelt internetkapcsolattal játszol, vagy nagyon sokan játszanak a szerveren, akkor előfordulhatnak másodperces késések is a gomblenyomás és az alatt lévő dolog megvalósulása között. Ez a lag röviden. Jó internettel, játszás közben nem letöltögetéssel, tiszta, nem vírusos géppel minimálisra csökkenthető a mi felelősségünk a lag miatt, a többi nem rajtunk múlik. / némely játékban latency-nek is hívják. Szoros kapcsolatban áll a Ping-el, és akkor beszélünk lag-ról, amikor a szerverről vagy a szerverre menő adat csomagok késve érkeznek meg. Ez lehet a szerver oldal hibája (túlterhelt szerver gép, rossz hálózati kapcsolat), de lehet a Te szolgáltatód hibája is (pl. szintén terhelt/hibás routerek). A lényeg, hogy ilyenkor az általad végrehajtott parancsok nem "azonnal" hajtódnak végre, hanem bizonyos késéssel. Ez rosszabb game engine esetében még drasztikus fps csökkenéssel is jár, és azt hiszed, hogy gyenge a géped a játékhoz, pedig igazából csak a kapcsolatod rossz a szerverre. Ez egyaránt rossz PvP és PvE környezetben is. Ha ez szerver oldali lag, olyankor van általában Group wipe egy-egy Boss harcnál, PvP-ben meg csak azt veszed észre, hogy meghaltál.

LFG: Looking for Group - Csapatot keresek.
LFM: Looking for more - Kéne még ember a csapatba Az LFG és az LFM mögött általában írják, hogy milyen karakterosztályt keresnek és hova. A helyet általában rövidítik. Példa: LFG EoT - Csapatot keresek, End of Trovix-hoz. LFM 1 Healer EoT - Kéne még ember a csapatba, 1 gyógyító, End of Trovix-hoz

LH - Low HP - alacsony életerő
Loot - Zsákmány - Ezek a legyilkolt szörnyek által dobott item-ek. Minnél nehezebb valamit/valakit megölni, annál szaftosabb a Loot.

Mount: Bármilyen jármű/élőlény, amit meg lehet ülni és közlekedhetünk vele, így gyorsabban jutunk el A-ból B-be.

NPC - Non-player character, tehát nem játékos, hanem a gép által irányított karakterek

Operation: 8-16 játékos számára tervezett hosszú, nehéz, de nagy jutalommal kecsegtető küldetés (ismert még Raid néven is)

Prio = elsődleges target

Procc/proccol - valami, amire kevés az esély bejön. Pl. ha egy képesség vagy fegyver használata esetén van pár % esély, hogy kapsz egy buff-ot vagy beviszel még valami extra sebzést és sikerül. (Pl. Jedi Sage a projekt nevű képességéhez van olyan skill, ami 15-30-45% eséllyel ad egy második un Bonus sebzést (debris))

Ping: Válaszidő a szerver és a játékos kliense között, milliszekundumban mérve.

Power leveling - általában nagyobb karakterek segítségével, jóval magasabb szintű ellenfelek leölése a gyorsabb fejlődés érdekében

PuG - Pickup Group- ismeretlen játékosokból álló party/Group

Pull - Amikor egy party/Group tag általában egy távolsági képességgel behúz egy/vagy több mob-ot

PvE - Player versus Environment - játékos a környezet ellen./ értsd nem játékos által irányított lények./

PvP - Player versus Player - játékos a játékos ellen.

Re-Spawn: Egy megölt mob bizonyos idő után újrateremtődik.

relog: - ki-majd újra belépés

reward: küldetésért (quest) járó jutalom

res, rez – resurrection: újraélesztés

Skill - A karaktered képességei/varázslatai.

Spawn: Egy területen felbukkanó lények.

UI: User Interface, más néven a felhasználói felület.

Unlock: Kinyitni, elérhetővé tenni valamit.

Wipe - Amikor a csapat egy boss-on elhalálozódik.

WTF: what the fuck Finomított formában "Mi a franc?!" De inkább "Mi a p*csa?!" Meglepődés esetén, ha nem értik mi történt, akkor használják.
WTS: Want To sell, eladni szeretne valaki valamit

WTB: Want To Buy, itt pedig venni

WTT: Want to Trade - Cserélni szeretnék valamit valamire.

Honlapot készítette: Mulli1986

Utolsó frissítés: 2014.07.28